از آنجایی که چشم یکی از حساس ترین عضوهای بدن انسان است و لنز چشم ازتباط مستقیمی با آن دارد سوالات زیادی برای کاربران لنز به وجود می آید و مشکلاتی که ممکن است پس از گذاشتن لنز چشمی برای آن ها به وجود آید را با ما مطرح می کنند.
در این مقاله سعی کرده ایم به 10 سوال از پر تکرارترین سوالات رایج چشمی شما کاربران لنز پاسخ دهیم. امیدواریم که پاسخ سوال خود را در این مقاله دریافت کنید.
۱.تاریخ مصرف لنز چشم تا چه زمانی است؟ آیا تاریخ انقضای لنزها با یکدیگر متفاوتند؟
خیلی از افراد دوست دارند به جای عینک از لنز چشم استفاده کنند و آن را برای دیدن مناسب تر می بینند. لنزهای تماسی قبل از مصرف در بسته هایی نگهداری می شوند که عاری از هوا است و بعد از اینکه از بسته خارج می شوند نرم و قابل انعطاف می باشند و دارای تاریخ مصرف هستند.
در استفاده از لنزهای تماسی باید به موارد بهداشتی توجه کرد و برای گرفتن آن با دست، از قبل ضروری است دست ها با صابون به خوبی شسته شوند تا آلودگی به لنز سرایت نکند. معمولاً عمر یک لنز حدود ۴ سال است و به مرور در اثر استفاده، آلوده می شوند و نرمی و انعطاف خود را از دست می دهند و این یکی از محدودیت های استفاده از لنزهای تماسی است.
لنزهایی هم هستند که تاریخ انقضاء ندارند و برخلاف لنزهای تماسی نرم، خشک هستند و لازم نیست در محلول نمکی نگهداری شوند.
لنزها بر روی قرنیه چشم قرار می گیرند و برای انتخاب آن ضروری است با پزشک متخصص مشورت و از جاهای معتبر خریداری شود.
لازم است از نظر بهداشتی بطور مداوم لنزها را به وسیله قطره مرطوبت کننده لنز شسته و محلول آن تعویض شود. و هرموقع که لنز از نظر فیت بودن به روی چشم مشکل داشت برای رفع آن اقدام گردد و به نزد پزشک متخصص مراجعه شود.
۲.استفاده از لنزهای چشمی طبی و طبی رنگی باعث ضعیف تر شدن چشم ها می شود؟
استفاده از لنز برای چشم مشکلاتی ایجاد می کند، چون لنز بطور کامل روی قرنیه را می پوشاند اجازه ورود اکسیژن به چشم را نمی دهد و این برای چشم خوب نیست و چشم نمی تواند به خوبی با باکتریها و ویروس ها مبارزه کند، سعی کنید از لنزهای سیلیکونی و نرم استفاده کنید تا اکسیژن رسانی به چشم بهتر تأمین شود.
اشک چشمی که برای مرطوب کردن چشم به کار می رود صرف نرم کردن لنز می شود و در نتیجه باعث خشک شدن قرنیه می گردد، و این وضعیت سبب زخمی شدن ، سوزش و خارش قرنیه و متعاقب آن تاری دید و ضعف بینایی بروز می کند.
چون چشم نمی تواند به خوبی در برابر آلودگی ها عکس العمل نشان دهد و پلک زنی که از دستورات اعصاب بینایی چشم است و یک راهی برای مقابله چشم با رویدادهای بیرونی است خیلی ضعیف انجام می شود چون لنز مانع این کار است.
سعی کنید به موارد بهداشتی و تاریخ مصرف لنز دقت کنید و در موقع خواب هم برای جلوگیری از انتقال آلودگی ویروسی و باکتریایی به چشم لنزها را از چشم خارج کنید.
۳.استفاده از لنزهای چشمی آسیبی به چشم می رساند و برای چشم ضرر دارد؟
جدا از مشکلاتی که یک لنز برای چشم ایجاد می کند در بعضی موارد استفاده از آن در کودکانی که به آب مروارید مادر زادی مبتلاء هستند و بعد از جراحی نمره ۲۰ تا ۲۵ را دارند برای رفع عیوب انکساری و هماهنگی در دید آنها استفاده از عینک امکان پذیر نیست و کاربرد لنز ضرورت دارد.
یا برای بیمارانی که جراحی قرنیه دارند یا فاصله دید دو چشم آنها زیاد است و یا قوزقرنیه دارند استفاده از لنز برای آنها الزامی است.
اگر مراقبت های لازم برای لنز از نظر بهداشتی ، تهیه لنز از منابع و مارک های معتبر و مشاوره و تجویز پزشک صورت گیرد ضرر کمتری متوجه شخص می شود.
۴.آیا لنزهای چشمی مردمک چشم را درشت تر نشان می دهد؟
این لنز ها بیشتر تزیینی هستند و از نوعی می باشند که تمام عنبیه را پوشش می دهند و مانع ورود اکسیژن به چشم می شوند. این لنزها اغلب برای مواقع خاصی چون عروسی از طرف خانم ها استفاده می شود و استفاده دراز مدت از آنها باعث بروز امراض چشمی می شود.
۵.استفاده مکرر از انواع لنز چشمی چه عواقبی برای چشم در پی دارد؟
معمولاً لنزها به دو نوع نرم و سخت تقسیم می شوند که لنزهای نرم شامل لنز طبی بی رنگ ،لنز طبی رنگی ،لنز رنگی زیبایی و پانسمانی می باشند.در مورد لنزهای رنگی که زیبایی است اگر بطور مداوم استفاده شود برای چشم ضرر دارد و در مورد لنزهای دیگر هم برای جاگذاری در چشم ، از نظر بهداشتی و حساسیت های چشمی ،استفاده به موقع ، تجویز پزشک و تهیه کردن از جاهای معتبر باید دقت لازم به عمل آید.
در مورد لنزهای سخت بهتر از لنزهای نرم ، اکسیژن رسانی به چشم انجام می شود و مناسب تر است.هرچند تطابق آن با چشم چند روزی طول می کشد.
۶.چراپس از گذاشتن لنز، چشم ها قرمز می شود؟
عوامل باکتریایی و ویروسی می تواند باعث خارش و قرمزی چشم شود که در نتیجه عدم عکس العمل پلک در مقابله با آلودگی ها، بزرگتر بودن بیش از حدلنز و اکسیزن رسانی نا مناسب به چشم ها ،زخم شدن قرنیه و حساسیت چشمی به محلول نگهدارنده لنز و خارج نکردن لنز در موقع خواب ظهر و شبانه حاصل می شود.
البته مهم است که لنز به دستور پزشک متخصص و از منابع مناسب با مارک های معتبر تهیه شود.
۷.استفاده از لنز چشمی، خطری برای چشم ها به شمار می آید؟
لنز نسبت به عینک دید بهتری به شخص می دهد ولی اگر به خوبی از آن استفاده نشود و یا دستورات پزشک متخصص لحاظ نگردد برای چشم خطر زا است.
در مواردی چون آب مروارید مادر زادی کودکان بعد از عمل جراحی ، قوزقرنیه ، اختلاف زیاد شماره دوچشم ، دیدهای آستیگمات و برای زخم های قرنیه بعد از عمل جراحی استفاده از لنز الزامی است ولی نیاز می باشد به همه الزامات تهیه و استفاده از لنز توجه گردد.
در مورد لنز رنگی لازم است از شماره های مناسب استفاده شود در غیر این صورت صدمات جبران ناپذیری به چشم وارد می شود.
۸.آیا ممکن است لنز در چشم گم شود؟
بلی در بعضی مواقع لنز با چشم فیت نیست یا در جاگذاری لنز ، لنز به قسمت فوقانی زیر پلک که چسبیده به بافت ملتحمه چشم است انتقال می یابد.این عمل باعث زخمی شدن و قرمزی چشم می شود.
یا فرد در موقعی که لنز به چشم دارد با دست به چشم خود می مالد و خارش می دهد که این کار سبب جابجایی لنز از جای خود می شود.
در خبری گفته شد که در چشمان یک خانم، ۲۷ لنز تماسی گم شده که بعد از سال ها به بیماری آب مروارید مبتلاء می شود پزشکان متوجه یک تودۀ بزرگ در چشم او می شوند که چیزی جزء یک توده ۲۷ لنزی نبوده است و اغلب در اکثر بیماران باعث قرمزی و سوزش چشم می شود و لی این خانم دچار این عارضه ها نشد.
بنابراین کنترل کردن چشم مسلح به لنز توسط پزشک بطور دوره ای ضروری است.
۹.علت تکان خوردن لنز در چشم چیست؟
معمولاً لنزهای نرم و ژلاتینی هستند که به علت نرمی زیاد و فیت نشدن مناسب در اشکان چشم شناورند مخصوصاً لنزهایی که ۲۴ ساعته هستند یا حداکثر سه ماهه که این نوع لنزها ، احتمال جابجایی و تکان خوردن برای آنها وجود دارد.
لنزهای سخت این حالت را کمتر دارند و قابلیت اکسیژن رسانی به چشم در آنها هم زیاد است.
۱۰.علت سوزش چشم پس از قرار دادن لنز در چشم چیست؟
لنز نیاز به مراقبت های بهداشتی زیادی دارد.لنز را نباید با آب معمولی بشویید بلکه باید با محلول خود لنز آن را تمیزکنید.
سوزش چشم دلایل مختلفی دارد. ممکن است چشم شما به صورت نرمال به لنز حساسیت آلرژیک داشته باشد. یا لنز طبق مجوز پزشک متخصص یا از جاهای معتبر تهیه نشده باشد و یا با دست روی چشم مجهز به لنز تماس ایجاد می کنید و خارش می دهید . یا از نظر فیت بودن لنز و جاگذاری آن به خوبی رعایت نکرده باشید زیرا آموزش گذاشتن و برداشتن لنز یک آموزش خاص و مهم است.
بهتر است برای تشخیص مشکل سوزش چشم تان با گذاشتن لنز به پزشک متخصص مراجعه داشته باشید.
منبع سایت ایران لنز
اپتومتریست: سحر قاسمی